Deserturi / Inghetate

 

Baklava



Ingrediente

1 pachet aluat foietaj
4 oua
1 cana zahar
1 cana nuci macinate
1 ceasca faina
2 zahar vanilat (Bourbon) sau  1 esenta de vanilie
1 lingurita scortisoara
1 pachet praf de copt

Pentru sirop:

3 cesti apa

3 cesti zahar

 

Mod preparare:

Se aseaza jumatate de aluat in tava de copt, lasand marginile usor ridicate pe marginea acesteia. Din loc in loc perforati cu o furculita. Din ingredientele mai sus mentionate se pregateste compozitia, amestecandu-le pana se omogenizeaza. Adaugati amestecul obtinut peste aluatul din tava. Deasupra, asezati cealalta parte de aluat. Perforati din nou, din loc in loc.  Coaceti la cuptorul incalzit in prealabil la 200 grade C.  Cand este gata, lasati sa se raceasca, taiati si insiropati cu sirop fierbinte.


 

 

 

  Briose


   Ingrediente:

3 oua
150g zahar
1 zahar vanilat
75ml ulei
1 cana faina (daca vreti sa fie compozitia mai groasa puneti mai multa faina)
1 lingurita de praf de copt
nuca macinata, stafide, fructe confiate sau proaspete(eu le prefer proaspat culese,sunt mai sanatoase si mai gustoase) si ciocolata (optional)



  Mod de preparare

  • 1.Se incalzezte cuptorul pana la 180 grade
  • 2. Zaharul , zaharul vanilat si  ouale se mixeaza pana  se formeaza o crema (aprox. 4-5 min.)
  • 3. Se adauga uleiul  usor (ca la maioneza) si se mixeaza in continuare
  • 4.Se adauga faina (putin cate putin) si praful de copt si se mixeaza pana se omogenizeaza
  • 5.La sfarsit se pot adauga ciocolata, fructele, , dar tineti cont ca sunt destul de grele si se duc la fund,deci aveti grija cate si cum puneti.
  • 6. Tineti tava aprox. 2 min la foc puternic (180 grade), apoi dati focul la minim.
           Dupa 25 minute le puteti scoate si servi alaturi de cei dragi!






Pofta buna!!!

                       

 

 

  Tort diplomat

     Ingrediente :

6 oua 
4 plicuri gelatina
1 l frisca (lichida)
piscoturi
2 cutii compot de ananas sau mixt de fructe
300 ml lapte
stafide
250 grame de zahar
coaja rasa de portocala
zahar vanilinat 
fructe pentru ornat (kiwi , capsuni )


    Mod preparare:

1.  Intr-un vas storci jumatate din sucul din cutia de ananas si il incalzesti cu gelatina (sa nu fiarba ,sa fie caldut).
2.Laptele ,galbenusurile de ou si zaharul  se desfac pe baie de apa sau la foc mic pana la fierbere mestecand continuu.
3.Se amesteca gelatina cu compozitia obtinuta la pct.2 , si se da la rece pana se desprinde de pe peretii vasului.
4.Dupa ce s-a racit o amestecam cu trei sferturi din frisca si fructele din compot  (un sfert il oprim pentru ornare).
5.In tava in care urmeaza sa facem tortul , punem fructele taiate felii ,peste care turnam compozitia rezultata mai sus.Peste aceasta compozitie aranjam piscoturile pana acoperim uniform,apoi se da la rece pana a doua zi (in cazul in care doriti sa il folositi in aceeasi zi, se poate lasa si 2-3 ore la rece , pana se intareste gelatina).
6.Rasturnam tortul pe un platou si il ornam cu frisca ramasa si fructe.

Nota: In loc de piscoturi , doritoarele pot folosi  un blat de tort obisnuit.

Tortul din imagine este opera mamei mele , care pentru mine este ceea mai buna bucatareasa din lume (sunt sigura ca toate gandim asa de mamele noastre.)

 

 

POFTA BUNA!












Chec in trei culori



    Ingrediente:

250 gr zahar 
125 gr margarina 
3 oua intregi
125 ml lapte sau 1/2 ceasca mare
1.5-2 pahare de faina
2-3 linguri de cacao
coaja de lamaie
1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
pesmet pentru tapetat forma


  Mod preparare:

1.Freci zaharul cu galbenusurile circa 20 de minute,adaugi margarina taiata in bucatele mici , apoi incetul cu incetul , laptele.
2.Adaugi faina, coaja rasa de la o lamaie si bicarbonatul.
3.Ungi o forma de chec , o tapetezi cu pesmet si introduci jumatate din compozitie.
4.In cealalta jumatate , adaugi 2-3 linguri de cacao , amesteci bine , astfel incat tot aluatul sa fie omogen colorat si torni peste celalalt aluat din forma.
5.Introduci in cuptor , la un foc potrivit.Cand este aproape copt , scoti tava din cuptor si torni deasupra checului spuma obtinuta din cele 3 albusuri batute bine cu putin zahar pudra , netezandcu un cutit umezit.
6.Introduci din nou tava in cuptor si mai lasi checul  la copt , inca 10 minute (pana ce albusul se intareste).
  Cand tai checul , vor iesi trei culori .
  

 

 Pofta buna!!!


















Melcisori cu nuca si stafide
(sau melci fitosi cum i-a numit Iony,  gospodina care mi-a trimis reteta)




       Ingrediente:

Pentru aluat:

500 gr faina
100 gr  margarina (dar se poate pune si ulei , daca nu va place margarina)
1 ou
2 galbenusuri
1/2 pachet drojdie (cat o nuca)
1 praf de sare
4 lingurite de zahar
1/2 cana lapte caldut

Pentru umplutura:

2 albusuri
2 linguri de zahar pudra
200 gr de nuca
100 gr nuca cocos
50 gr stafide
150 gr zahar


     Mod de preparare:

1.Se amesteca faina cu margarina sau uleiul , se adauga laptele cu  drojdia si zaharul, apoi ouale si sarea.
2.Se framanta si se lasa la dospit intr-un loc caldut.
3.Se pregateste compozitia de nuca , stafide , nuca de cocos , zahar si albusurile batute spuma.
4.Aluatul dupa ce a crescut , se imparte in doua parti si se intinde in forma dreptunghiulara, se unge cu compozita de nuca , se ruleaza , se taie felii de 1 cm , se aplatizeaza putin si se pun la copt.

Pentru umplutura se poate folosi si mac.





Multumesc Iony pentru reteta gustoasa!

Pofta Buna!!!


















Inghetata de  menta 



Canicula s-a instalat deja de cateva zile, asa ca nimic nu e mai bun ca o bautura racoritoare sau o  inghetata delicioasa si rece , pentru a ne racori. Va propun astazi o reteta de inghetata de menta  , simpla si usor de preparat (careia ii puteti adauga si ciocolata dupa bunul vostru plac), care trebuie sa recunosc , este preferata mea .




     Ingrediente:


  • 250 ml frisca lichida
  • 2 linguri smantana dulce
  • 2 linguri sirop de menta natural ( sau dupa gust)
  • frunze de menta pentru ornare 


Mod de preparare : 




1.Mixam frisca, peste care adaugam smantana si omogenizam. 
2.Peste frisca vom pune siropul si cu o lingura amestecam usor, pana se omogenizeaza compozitia.
3.Punem totul intr-un vas si mai punem putin sirop deasupra, apoi dam la congelator pentru 2 ore. 4.Servim dupa bunul plac, eu am ornat cu sirop de menta si frunze de menta.
Celor carora le place ciocolata , pot adauga acestei retete si ciocolata, astfel : 
     - ne trebuie o ciocolata amaruie , pe care o sfaramam in bucatele mici si dupa ce bagam inghetata de menta la congelator 30 minute , o scoatem ,  adaugam ciocolata sfaramata si o amestecam bine , dupa care o reintroducem in congelator pana va ingheta complet.





Pofta buna!!!

 

 

 

 

 

Niciun comentariu: